Wethouder wil de toegankelijkheid van bushaltes verbeteren
Twee bushaltes in de gemeente Westland zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook ontbreekt er reisinformatie. Dit blijkt uit een steekproefsgewijs onderzoek van Metrocov, een platform van reizigers van het openbaar vervoer in de regio Rotterdam Den Haag.
Leden van het Metrocov onderzochten in hoeverre de bushaltes Verdilaan en De Brug voldoen aan de landelijke eisen voor toegankelijkheid. Denk aan de hoogte en breedte van de bushalte, de aanwezigheid van geleidelijnen en audioknoppen voor reisinformatie.
De onderzoekers constateerden dat bij bushalte Verdilaan het haltemeubilair aan vervanging toe is en de geleidelijnen deels ontbraken. Ook was er geen lijnennetplattegrond en audioknop aanwezig.
Bij bushalte de Brug liggen de busperrons ver uit elkaar en zijn niet volledig toegankelijk. Zo is bijvoorbeeld de informatievoorziening niet op orde. Metrocov adviseert daarom een volledige reconstructie van de halten.
In totaal werden de halten op 22 aspecten beoordeeld. Het complete onderzoeksrapport met sterkte en zwakteanalyses is op woensdag 3 november 2021 aangeboden aan wethouder Pieter Varekamp (gemeente Westland) en is hier te downloaden. Ook zullen de vervoerders en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag het onderzoeksrapport ontvangen.
Het Metrocov pleit ervoor dat bus-, tram- en metrohaltes voor iedereen toegankelijk zijn. Daarvoor dienen zij te voldoen aan landelijke eisen van het CROW. Dat zijn eisen op het gebied van bereikbaarheid en zichtbaarheid, duidelijkheid in reizigersinformatie, veiligheid en toegankelijkheid.
Leden van dit platform doen al regelmatig schouwen van haltes, maar door de Coronacrisis is dit er een beetje bij ingeschoten. De draad is nu weer opgepakt en hebben Stichting Voorall en Rover afdeling Delft een aantal haltes aan een test onderworpen.
Het Metrocov is van plan om, als de situatie het toelaat, meerdere schouwen uit te voeren met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde App.
Een goede stap op weg naar bereikbaar, veilig, toegankelijk openbaar vervoer met duidelijke reizigersinformatie.
Metrocov adviseert posities over de Sociaal Veiligheidsplannen voor 2023 van HTM Bus en HTM Rail
Op basis van artikel 31, eerste lid Wp2000 is het jaarplan Sociale Veiligheid 2023 van de HTM Rail-en Busconcessie voor advies voorgelegd aan het METROCOV.
Metrocov adviseert posities over de Exploitatieplannen 2023 van HTM en HTM Rail
Op basis van artikel 31, eerste lid Wet personenvervoer 20002 zijn de Exploitatieplannen 2023 van de HTM Busconcessie en de HTM Railconcessie voor advies voorgelegd aan het METROCOV.
Metrocov adviseert positief op de voorstellen van RET en HTM, weliswaar met enkele kanttekeningen
Het Metrocov adviseert positief op de voorstellen van RET en HTM. Wel maakt het Metrocov kanttekeningen en samen met andere partijen in het OV zich zorgen om de toekomst van het OV. Dit blijkt uit de gezamenlijke lobby aan de Tweede Kamer commissie.
Metrocov adviseert, weliswaar met enige zorg, positief over de 2e herijking van het Transitieprogram
Metrocov adviseert, weliswaar met enige zorg, positief over de 2e herijking van het Transitieprogramma corona en OV 2022.De MRDH antwoord hierop dat herijkingsmaatregelen gehandhaafd blijven totdat de reizigersaantal weer genormaliseerd zijn, MRDH blijft in gesprek met vervoerders over beschikbaarheid van personeel om afschalingsmaatregelen weer ongedaan te kunnen maken.
Klachten over in principe tijdelijke zaken bijv. vanwege een omleiding, de verlichting in een bushokje die het niet doet of een afvalbak die ontbreekt stuurt het METROCOV door naar de verantwoordelijke organisatie (vervoerders, MRDH, gemeente). Klachten over het OV kunt u ook richten aan de OV-Ombudsman of de klantenpanels van de vervoerders in de Metropoolregio.